Amsterdamse beurs begint handelsweek vlak

Chuck-N0rr1s

De Amsterdamse beurs is de eerste handelsdag van de nieuwe week vlak gesloten bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. De AEX eindigde nipt hoger op 389,64 punten. Ook de omringende beurzen bleven dichtbij de slotkoers van vrijdag.

In de AEX hielden stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht. Indexzwaargewicht ArcelorMittal leverde 3,2 procent in na uiteenlopende analistenrapporten. Ook Imtech kende een moeilijke dag met een koersverlies van 2,2 procent. Een directe aanleiding voor het verlies van de technische dienstverlener ontbrak.

SBM Offshore leverde eveneens 2,2 procent in nadat Société Générale het fonds van de kooplijst haalde vanwege de dreigende boete voor de smeergeldaffaire waarin de oliedienstverlener is betrokken. De grootste stijger was Air France-KLM met 2,3 procent, op de voet gevolgd door Fugro met 2,2 procent.

In de AMX (+0,1 procent) deed Nutreco goede zaken, ondanks dat Goldman Sachs de koopaanbeveling voor het fonds introk. De diervoederproducent won maar liefst 4,6 procent. De grootste stijger was evenwel pennystock Pharming. Het biotechbedrijf werd 11,5 procent meer waard.

Boskalis was met een verlies van 3,2 procent de grootste daler. KPMG zou volgens De Telegraaf, na smeergeldaffaires bij klanten Ballast Nedam en SBM Offshore, ook de boeken van onder meer Boskalis nog eens nalopen.

Bij de smallcaps kleurden Arseus en Ordina groen, met koerswinsten van respectievelijk 3,4 en 5,6 procent.

Het lokaal genoteerde Macintosh werd 8,2 procent minder waard nadat de retailer niet binnen de bankconvenanten wist te blijven. Dit heeft ook tot gevolg dat aandeelhouders niet op een dividenduitkering hoeven te rekenen.