SP hekelt 'flutantwoorden' Plasterk

Redactie

De SP is niet tevreden met de brief over het afluisterschandaal die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag hebben gestuurd. "Flutantwoorden", oordeelt SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Dit zijn kluitjes in het riet."

"Het enige wat beide ministers toegeven is dat ze op 22 november zijn geïnformeerd. Sindsdien hebben ze het stilgehouden. Dat is een kleinering van het parlement en van de bevolking van Nederland", zegt Van Raak.

Volgens de SP'er verschuilen de bewindslieden zich achter de term 'staatsgeheim'. "Plasterk mag kennelijk wel op tv allerlei kletspraat verkopen, maar als de Kamer opheldering wil is het ineens staatsgeheim. Dat is misbruik van die term."

Van Raak zegt te hopen dat Hennis en Plasterk dinsdag tijdens het Kamerdebat over de kwestie met betere antwoorden komen. "Anders hebben we niks meer aan deze ministers."

GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt de antwoorden van Hennis en Plasterk 'onvoldoende'. "Plasterk heeft op televisie gezegd: wij hebben de data niet verzameld, het moeten de Amerikanen zijn geweest. Als je dan drie weken later hoort dat het anders zit, kun je niet zeggen: ik ga de Kamer niets vertellen, want dat is tegen het belang van de staat."

Van Ojik vindt het te vroeg om te praten over het aftreden van Plasterk. Wel moet Plasterk dinsdag tijdens het debat met betere antwoorden komen.