Reprimande voor rouwende Noorse langlaufsters

heywoodu

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Noorse langlaufsters een reprimande gegeven voor het dragen van rouwbanden tijdens de skiatlon van zaterdag. Winnares Marit Bjørgen en haar landgenoten bewezen zo hun respect voor de een dag eerder plotseling overleden broer van Astrid Jacobsen, lid van het Noorse team. 

Het Noors Olympisch Comité ontving een brief van het IOC waarin stond dat de Spelen niet de juiste plaats zijn om te rouwen. "We hebben het diepste respect voor de familie, vrienden en ploeggenoten die een geliefde verloren hebben, en we begrijpen dat zij hem willen eren. Wij vinden echter niet dat de wedstrijdlocaties, waar vooral een feestelijke sfeer hangt, niet de juiste plek is voor een rouwproces", aldus Emmanuelle Moreau van het IOC. 

De Noorse bond is uiteraard niet te spreken over de reactie van het IOC. "Het is ongelooflijk dat het IOC op deze manier gereageerd heeft. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng en Kristin Størmer Steira waren er bijzonder sterk van overtuigd dat ze de broer van Astrid op deze manier wilden eren, en dus hebben we besloten om dat te doen", aldus de Noorse chef de mission Vidar Løfshus.

Eerder maakte het IOC ook al bekend dat de Canadese freestyleskiester Sarah Burke niet met stickers op de helm herdacht zou mogen worden tijdens de wedstrijden. Burke speelde een doorslaggevende rol in het toevoegen van de halfpipe aan het olympisch programma, maar kwam in januari 2012 tijdens een training op 29-jarige leeftijd om het leven.