Schansspringer Stoch olympisch kampioen

heywoodu

Kamil Stoch heeft op de kleine schans de olympische titel gepakt. De Pool was in beide sprongen ongenaakbaar en won uiteindelijk met een grote voorsprong op Peter Prevc uit Slovenië. De Noor Anders Bardal pakte het brons.

Na de eerste ronde ging Stoch al ruim aan de leiding. Met 105,5 meter kwam hij drie volle meters verder dan zijn naaste concurrenten, wat de Pool een grote voorsprong opleverde. De tweede plek was voor wereldkampioen Bardal, terwijl Prevc op de derde plaats stond. Simon Ammann, zowel in Salt Lake City als in Vancouver goed voor twee keer goud, viel tegen en werd slechts zeventiende. Gregor Schlierenzauer, al jaren één van de beste schansspringers ter wereld, kon zijn status ook niet waarmaken en werd elfde.

In de tweede ronde kon vooral Andreas Wellinger plaatsen winnen. Hij sprong van de veertiende naar de zesde plek in het eindklassement. De Oostenrijkers Michael Hayböck en Thomas Diethart, vierde en vijfde na de eerste ronde, wisselden van plek. Hetzelfde gold voor Bardal en Prevc. De Noor slaagde er niet in zijn Sloveense rivaal voor te blijven en moest genoegen nemen met het brons. Stoch was echter opnieuw niet te verslaan en won met overmacht.