Langlaufer Cologna keert terug met goud

heywoodu

De Zwitser Dario Cologna heeft het olympisch goud gewonnen op de skiatlon. De Zwitser, die pas in januari zijn rentree maakte na een voetblessure, wist in de slotfase af te rekenen met titelverdediger Marcus Hellner uit Zwitserland en de Noor Martin Johnsrud Sundby.

Na de eerste helft, de 15 kilometer klassieke stijl, was er een kopgroep van zeventien atleten. Daniel Richardsson uit Zweden had halverwege de leiding, gevolgd door Sundby en Lars Nelson, eveneens uit Zweden. Cologna en de Noor Petter Northug, vooraf twee van de favorieten, hadden wat moeite met de skiwissel, maar konden snel weer aansluiten in de grote kopgroep. 

In de vrije stijl veranderde er weinig aan de kopgroep, terwijl het tempo afwisselend gemaakt werd door Sundby, Cologna, de Duitsers en Johannes Dürr uit Oostenrijk. Laatstgenoemde probeerde vooral op de lange stukken bergop weg te komen, maar slaagde hier steeds net niet in. Hij wist één keer een gaatje te slaan samen met Hellner, maar ze werden snel teruggepakt. 

Op de voorlaatste klim was de grote kopgroep nog altijd bijeen, terwijl het leek alsof niemand serieus aan wilde vallen. Bovenaan viel Northug plotseling weg, hij moest in de laatste twee kilometer maar liefst bijna anderhalve minuut toegeven. In de laatste klim viel Cologna aan, hij kreeg Hellner, Sundby en de Rus Maxim Vylegzhanin met zich mee. Bijna bovenaan gaf de Zwitser nog één keer gas, waarna niemand meer echt kon volgen. In de slotmeters leek Hellner nog heel dichtbij te komen, maar wereldkampioen Cologna liet zich niet kennen en hield de leiding vast. Achter Hellner ging het brons naar Sundby.