'Gay-app geblokkeerd door Rusland'

MarcusViridis

Russische hackers met een mening hebben meer dan 70.000 profielen van een dating-app in de prullenbak gemikt en de gebruikers gedreigd met arrestatie. Ook bezoekers en deelnemers van de Olympische Winterspelen in Sochi zijn niet ontkomen aan deze vorm van terreur.

De bedenker en oprichter van de Hunters-app, een app die veel lijkt op het mondiale Grindr, zegt dat 'burgerwachten' het programma hebben platgelegd, enkele dagen voor het evenement in de Kaukasus. Volgens de eigenaar zijn er iets van 72.000 profielen verwijderd en kregen mensen die de app gebruikten de melding "'Warning: You will be arrested and jailed for gay propaganda in Sochi according to Russian Federal Law 135 Sektion 6". Ook een Amerikaanse homoseksuele atleet die via de app een tijdelijk onderkomen zocht in Sochi werd verwelkomd met bovenstaande tekst.

Rusland heeft veel internationale kritiek te verduren gekregen op de omstreden wet die het (onder andere) strafbaar maakt om kinderen uit te leggen dat homoseksualiteit acceptabel is. In het kielzog van de wet zijn er verschillend burgerwachten opgericht die actief op homo's jagen. Groepen zoals Occupy Paedophilia snorren andersgeaarden op, ontvoeren en martelen ze en zetten hun prestaties op YouTube. De politie doet hier weinig tot niets aan.

Gezien het gebruikte steenkolenengels vermoedt de eigenaar van de app dat de Russische autoriteiten achter de aanval zitten en dit een zoveelste poging om homoseksuele activiteiten tijdens de spelen te ontmoedigen is. "Ik roep de hele gay-gemeenschap en iedereen die vindt dat internet 'vrij' moet zijn op om geen Russische Wodka of goederen die gelinkt zijn aan de Olympische Spelen meer te kopen.", weet de man te melden.

De app zou wereldwijd meer dan 1 miljoen gebruikers hebben, waarvan 100.000 de Russische nationaliteit zouden hebben.