SNS wordt mogelijk buitenlands bezit

anoniem_22072019025900

SNS Reaal kan in handen komen van een buitenlandse partij. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van de vorig jaar genationaliseerde bank en verzekeraar sluit dat niet uit.

Van Olphen ziet drie opties. "Dat kan zijn een beursgang, dat kan zijn een overname van een buitenlandse partij en dat kunnen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn die in onze bank willen investeren", zegt de bestuursvoorzitter in een interview met nu.nl

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schreef vorige week dat hij snel inzicht wil hebben in de mogelijkheden om SNS Reaal te privatiseren. De minister moet eerst aangeven welke variant de voorkeur heeft, benadrukt Van Olphen.

Het grotere ABN Amro, dat ook is genationaliseerd, kan niet in buitenlandse handen vallen als de bank naar de beurs gaat. Met SNS kan dat wel, denkt Van Olphen. "We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank in Nederland als uitdager van de grote drie. Dat kan ook in buitenlandse handen."

Of SNS ooit weer een beursgang beleeft, weet Van Olphen niet. Het concern is nu bezig het verzekeringsdeel Reaal en de bank SNS van elkaar te scheiden, een verplichting die voortvloeit uit de staatssteun."Dit jaar en 2015 worden gedomineerd door de verkoop van Reaal, daarover gaat de minister in maart met de Tweede Kamer overleggen", aldus Van Olphen. "Daarna wordt er in de zomer gekeken naar wat haalbaar en reëel is voor het bankgedeelte."

SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd omdat de bank zware verliezen leed op de vastgoedtak Property Finance. De staat stak 3,7 miljard euro in het bijna failliete concern.