Amersfoort is inbraakkampioen

anoniem_22072019025900

Nergens in Nederland wordt zo veel ingebroken als in Amersfoort. Dat concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een vergelijking van de inbraakcijfers per gemeente.

In Amersfoort werd vorig jaar bij 11,4 op de duizend huishoudens ingebroken. Na Amersfoort volgt Almere met 10,7 inbraken per duizend huishoudens. Ede staat met 10,2 inbraken derde.

De Amersfoortse wijk Kruiskamp heeft het bijzonder zwaar te verduren. Daar werden dertig inbraken per duizend huishoudens gepleegd. Het gemiddelde in Nederland is zes. Per dag worden 250 inbraken geleegd. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius raadde de inwoners van zijn gemeente in de uitzending aan altijd 112 te bellen als ze iets verdachts zien. "Liever een keer te vaak dan een keer te weinig."

Vorige maand zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman dat het aantal woninginbraken vorig jaar met vijf procent is gedaald. Ook het aantal straatroven en overvallen is volgens hem gedaald. Bouman gaf aan 'hartstikke tevreden' te zijn met de resultaten. "De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden", zei hij in de talkshow Knevel en Van den Brink.