Anglicaanse kerk stemt over vrouwen

anoniem_22072019025900

Bijna een half millennium na haar stichting stemt de Kerk van Engeland, beter bekend als de Anglicaanse Kerk, dinsdag over het openstellen van het bisschopsambt voor vrouwen. Maandag komt de Synode, het wetgevende orgaan van de kerk, bijeen voor een driedaags beraad. Als twee derde van de 467 leden van de Synode vóór stemmen, kan in december de eerste vrouwelijke bisschop worden benoemd.

De kerk noemt het agendapunt zelf het 'belangrijkste thema' van de bijeenkomst. Het spreekt ook meer tot de verbeelding dan andere onderwerpen, zoals 'het gebruik van klerikale kledij' en 'doelgerichte zakelijke investeringen'.

In 1993 verraste de kerk Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dit besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugels van de kerk. Het jaar daarop werden niet minder dan 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste benoeming deed, gokte dat het nog zo'n tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld.

Inmiddels zijn er twintig jaren verstreken en is de omstreden bisschopskwestie al vaak binnen de anglicaanse kerk ter sprake gekomen. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, het religieuze hoofd van de kerk, is voorstander van het openstellen van het bisschopsambt voor vrouwen. Onder zijn voorganger Rowan Williams werd een vergelijkbaar voorstel op de Synode van november 2012 met slechts zes stemmen verschil verworpen.

Zou het dit keer anders gaan? Veel anglicanen zijn optimistisch. Christina Rees, lid van de Synode en een prominent activist voor het openstellen van het bisschopsambt, denkt dat het besluit dit keer wordt aangenomen. "Ik verwacht dat de eerste vrouwelijke bisschop voor Kerstmis gekozen en benoemd zal worden", aldus Rees.

Dat is prima mogelijk. Als de Synode dinsdag voor het besluit stemt, kan de Britse wet veranderd worden. Een nieuw wetsvoorstel zal in juli worden ingediend, waarna het in november moet worden goedgekeurd door de bisdommen en het parlement. In december worden zes nieuwe bisschoppen benoemd en hier kan de eerste vrouwelijke anglicaanse bisschop tussen zitten.

De afgelopen jaren heeft de Anglicaanse Kerk een voorzichtige progressieve beweging gemaakt. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van anglicaans homohuwelijk in te stellen.

Maar niet alle anglicaanse geestelijken lopen warm voor dit modernisme. De meeste oppositie tegen vrouwelijke bisschoppen komt van conservatieve evangelische groepen binnen de kerk. Volgens deze minderheid verbiedt de Bijbel het vrouwen om leidende posities binnen de kerk te bekleden.

Buiten religieuze kringen is discriminatie op grond van sekse al langer taboe. Religieuze instanties staan erom bekend enkele decennia en soms zelfs eeuwen achter te lopen waar het gaat om fatsoenlijke maatschappelijke inzichten.

De Anglicaanse Kerk werd in 1534 opgericht door de Britse koning Hendrik VIII. Door te breken met de Rooms-Katholieke Kerk kon hij scheiden van zijn vrouw. De kerk is de staatskerk van Engeland en wordt momenteel officieel geleid door de Britse koningin Elizabeth II.