Roze pelikaan duikt op in Brabant

Redactie

In Breda is een roze pelikaan gesignaleerd. Het gaat om een wild exemplaar dat in goede gezondheid verkeert, zegt dierverzorger Annie Tillieu van het Vogelrevalidatiecentrum in het nabijgelegen Zundert zaterdag. Pelikanen worden in Nederland zelden in het wild gezien.

"We werden vanochtend gebeld, omdat mensen de pelikaan zagen in het water aan de Blokvucht in Breda-Noord", zegt Tillieu. "Toen zijn wat medewerkers opgetrommeld om te kijken of het om een wild exemplaar ging of een uit gevangenschap ontsnapte vogel."

Dat werd getest door een visje naar het dier te gooien. "Als ze die dan opvangen zijn ze het dus gewend en weet je dat het om een tam exemplaar gaat, maar deze vloog snel weg", zegt Tillieu. Het is niet duidelijk waar de vogel heen is gevlogen. De pelikaan had geen ringetje om de poten en leek in goede gezondheid te verkeren. "Hij vloog met krachtige slagen, zat goed in de veren en was mooi op kleur. De snavel zag er ook goed uit."

Vrijdag werd in Zeeland al een roze pelikaan gezien, maar het is niet te zeggen of het om dezelfde pelikaan als in Breda gaat. "In het broedseizoen kleuren vrouwelijke en mannelijke pelikanen roze, ze gaan dan op zoek naar een partner", legt Tillieu uit. "Het is dus mogelijk dat meerdere pelikanen in hun zoektocht naar Nederland zijn uitgeweken."