Broer Noorse langlaufster Jacobsen overleden

Olga Kroeders

De broer van de Noorse langlaufster Astrid Uhrenholdt Jacobsen is vrijdag onverwacht overleden. Dat heeft het Noorse olympische team zaterdag bekendgemaakt. Vrijdagavond gaf Jacobsen in een bijeenkomst aan dat ze wil dat haar teamgenoten 'zich concentreren op de race van zaterdag'. Het is onduidelijk of ze zelf in Sochi blijft.

Jacobsen staat tweede in de wereldbekerstand algemeen. Desondanks was ze niet geselecteerd voor de skiatlon van zaterdag, die door landgenote Marit Bjørgen werd gewonnen. Normaal gesproken is ze wel een vast lid van het Noorse team in de estafette en de teamsprint.

Bjørgen droeg haar zege op de skiatlon op aan de broer van haar ploeggenote. Na afloop viel ze haar ploeggenoten in de armen en lieten de Noorse vrouwen hun tranen de vrije loop. "Astrid en haar familie wilden dat we voor haar broer zouden racen en dat hebben we goed gedaan", zei Bjørgen na afloop. "Natuurlijk is dit emotioneel. We deden het voor haar, haar familie en haar broer."

Ook Heidi Weng, die brons won, deed een duit in het zakje. "Vandaag skiede ik voor Astrid en ik beloofde haar hard te gaan", liet de 22-jarige olympische debutante weten. "Ik had meer kracht vandaag omdat ik voor Astrid skiede."