Spaanse prinses in rechtbank om fraudezaak

Redactie

De Spaanse prinses Cristina is zaterdag in Palma in de rechtbank verschenen voor een verhoor over belastingontduiking en witwassen. De zitting spitst zich toe op het bedrijf Aizoon, dat in bezit is van Cristina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin, waar een stichting van Urdangarin miljoenen euro's voor aanbestedingen naar zou hebben doorgesluisd.

Cristina wordt zelf verdacht van fraude en witwassen. Zij is het eerste lid van het Spaanse koningshuis dat voor de rechter moet verschijnen. In de rechtszaal zal zij achter de rechter aan de muur een portret van haar vader, koning en staatshoofd Juan Carlos, zien hangen.

De prinses arriveerde met de auto en werd voor de ingang van de rechtbank afgezet. Voor het gerechtsgebouw hadden zich tientallen antimonarchisten verzameld die op fluitjes bliezen en leuzen tegen het koningshuis scandeerden als 'Koninklijk bloed, schijngerechtigheid' en 'Weg, weg met de Spaanse kroon'.

Onderzoeksrechter José Castro heeft maandenlang een vracht aan bewijsmateriaal verzameld. Daaruit moet onomstotelijk aangetoond worden dat het bedrijf van Urdangarin en Cristina de miljoenen die het via de stichting ontving, witwaste. Castro wil Cristina ondervragen over de financiën van Aizoon, dat volgens de onderzoeksrechter diende als dekmantelbedrijf.