Brandweerman trekt kies olifant

Redactie

Een brandweerman heeft onlangs in het Gelderse Apeldoorn een kies van een circusolifant getrokken. Een gespecialiseerde veearts die vanuit Oostenrijk was ingevlogen had de hulp van de brandweer ingeroepen, omdat hij geen gereedschap bij zich had om de bek van het dier open te houden, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De olifant van het Wintercircus Apeldoorn had al vijf dagen niet gegeten. Diverse veeartsen uit Nederland hadden het dier al onderzocht maar konden niet ontdekken wat er loos was. Daarom schakelde het circus een veearts uit Oostenrijk in. Die wilde de olifant onder narcose brengen en de bek openen om te zien of daar iets mis was, maar daar was gereedschap voor nodig.

Daarom meldde zich drie weken geleden een medewerker van het circus bij de brandweerkazerne aan de Vosselmanstraat. "Het was nogal een vreemde melding", schrijft brandweerman Jan Hendriks op de website van de veiligheidsregio. De medewerker vroeg of de brandweer een mechanische spreider kon uitlenen. Die wordt normaal gebruikt om bijvoorbeeld verongelukte auto's open te breken.

De brandweer ging ter plaatse, maar toen bleek de spreider te groot. Toen ontstond het idee een zogenoemde plug te gebruiken. Dat is een soort stevige ballon die normaal wordt gebruikt om een put snel te dichten als daar gevaarlijke gassen uit komen. Door de plug in de bek van de olifant te stoppen en op te pompen lukte het die open te houden.

Met de bek van het dier open ontdekte de veearts dat een pijnlijke kies ervoor zorgde dat de olifant niet kon eten. Het lukte hem met zijn eigen gereedschap echter niet de kies te trekken. Hierop waagde Hendriks een poging. Met een draaibeweging met een tang kreeg hij de kies uiteindelijk los.

Een paar dagen later bracht de vrouw die altijd met de olifant werkt gebak naar de brandweerkazerne. Ze werkt volgens de veiligheidsregio al enkele tientallen jaren met het dier en was nog geëmotioneerd van wat het dier had doorstaan. Volgens haar was het dier overleden als niet snel een oplossing was gekomen.