FOK! wat een weer... Enkele buien

Stephan (Stephan5)

Goeiemorgen! Het is en het blijft onveranderd wisselvallig in ons land. Eigenlijk vertel ik hiermee niet veel nieuws, maar ik doe het toch. Nadat het gisteren vooral in de ochtend regende, klaarde het in de middag tijdelijk wat op. Nieuwe buien lagen aan het einde van de dag alweer op de loer.

Buien en wind spelen ook vandaag weer de hoofdrol. De afgelopen nacht kwam er boven onze watergebieden weer een harde tot stormachtige zuidwestelijke wind te staan en deze windkrachten blijven een groot deel van de dag in stand. Boven land zal de wind uitermate vlagerig zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste buien voor het westen en noorden zijn. Niet dat het in Limburg helemaal droog blijft, maar daar ziet het weerbeeld er wel iets vriendelijker uit. Later op de dag wordt het ook elders wat droger. Onweer en hagel zijn bij de buien zeker niet helemaal uitgesloten. Overigens werd ik op vrijdagavond 'spontaan' verrast door een flinke klap. Een zogenoemde AIL-ontlading, dat wil zeggen een bliksem die wordt opgewekt door een vliegtuig. Het kwik loopt met 7 of 8 graden iets minder hoog op dan gisteren.

Net als in januari zien we ook deze maand de neerslagverschillen weer flink oplopen, terwijl ook de verdeling weer hetzelfde is. In Limburg zijn er plekken, zoals Valkenburg, waar nog géén 10 millimeter is gevallen. Mijn regenmeter én die van veel mensen in het zuidwesten hebben alweer overuren gedraaid. Plaatselijk viel er in deze streken alweer 40 tot 50 liter water per vierkante meter.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Katje
Bij D_tje in Terneuzen groeien de Katjes al aan de bomen. Het wordt lente!

WDE
Tussen alle buien door klaart het soms ook even op.

Wanq1
Qltel maakte onlangs weer een ferme boswandeling.

Begr2
Hij bezocht tijdens de wandeling ook een indrukwekkende begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog.