Bjørgen prolongeert langlauftitel

heywoodu

Marit Bjørgen heeft het eerste langlaufgoud in Sochi gepakt. De Noorse titelverdedigster was duidelijk te sterk voor al haar concurrenten, en kon in de sprint relatief eenvoudig afrekenen met de Zweedse Charlotte Kalla. 

Na de eerste 7,5 kilometer - in klassieke stijl - kwam een kopgroep van zeven vrouwen als eerste aan bij de skiwissel. Kalla was de snelste, namens Noorwegen waren Bjørgen, Therese Johaug en Heidi Weng aanwezig. Ook de Finse vrouwen Aino-Kaisa Saarinen en Kerttu Niskanen zaten evenals de Poolse Jusztyna Kowalczyk voorin. 

Na de skiwissel - waar Kowalczyk nog over één van de Finse dames struikelde - moesten Kowalczyk en Niskanen de kopgroep al snel laten gaan. De Poolse kon nog weer aanklampen, maar op de eerste klim moest ze definitief loslaten. Op de voorlaatste klim probeerde Johaug een sprint te voorkomen, maar ze kreeg de concurrentie niet losgeschud. Op de slotklim viel Kalla aan, waarop alleen Bjørgen wist te volgen. In de slotmeters had de Noorse, eveneens regerend wereldkampioene, geen kind aan de Zweedse, die blij was met het zilver. De bronzen medaille ging naar de Noorse Heidi Weng, die Johaug en Saarinen versloeg in de sprint.