NSA kan telefoongesprekken niet bijhouden

MarcusViridis

De NSA verzamelt nog geen dertig procent van de metadata van in de VS gevoerde telefoongesprekken. De Amerikaanse inlichtingendienst kan de onstuimige groei van het gebruik van mobiele telefoons niet bijhouden, schrijven de Washington Post en de Wall Street Journal vrijdag op gezag van ingewijden.

In 2006 kon de NSA nog beschikken over de verkeersgegevens van bijna alle telefoongesprekken, maar dat lukt al lang niet meer. Dat stelt Amerikanen met zorgen over hun privacy misschien gerust, maar zaait ook twijfel aan het succes van het inlichtingenwerk van de NSA. Bij het verzamelen van metadata is juist het brede sleepnet belangrijk, benadrukten inlichtingenfunctionarissen de afgelopen tijd keer op keer. ''Als je speurt naar de speld in een hooiberg moet je wel in de hele hooiberg kunnen zoeken'', zei de Amerikaanse onderminister van justitie James Cole eerder.

De Amerikaanse regering stelt alles in het werk om het aantal verzamelde verkeersgegevens weer op het oude peil te brengen. Aanbieders van internettelefonie die nog geen metadata overdragen aan de NSA kunnen binnenkort mogelijk rekenen op een rechterlijk bevel, schrijft de Washington Post.

De NSA richtte zich aanvankelijk vooral op gesprekken via het vaste telefoonnetwerk. Maar dat ligt er steeds vaker stilletjes bij, omdat veel Amerikanen liever mobiel bellen.