Tuberculose-epidemie in Indiase dorpen

Redactie

De arme dorpen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh waren lang bekend om hun kleurrijke traditionele satijnen gewaden. Nu halen ze hun bekendheid uit een tuberculose-epidemie. Bijna de helft van de regionale bevolking, zo'n honderdduizend mensen, lijdt aan de ziekte. Een nieuwe gezondheidscrisis in India is hiermee een feit.

Uttar Pradesh heeft met zo'n tweehonderd miljoen inwoners een van de hoogste bevolkingsdichtheden in de wereld. De deelstaat is vanwege de epidemie onder officiële quarantaine geplaatst, maar de dorpen rondom de oude stad Varanasi worden toch al zelden door buitenstaanders bezocht.

Het hoge percentage tuberculosebesmettingen is zelfs voor Indiase begrippen hoog. Per jaar sterven in India ongeveer driehonderdduizend mensen aan de ziekte. De snelle verspreiding van de epidemie heeft ook te maken met de Indiase weeftraditie van traditionele gewaden. Duizenden wevers werken de hele dag op elkaar gepropt in kleine werkruimten. De kamers zijn slecht geventileerd en de wevers ademen schadelijke stoffen in, waardoor hun weerstand keldert en ze makkelijker besmet raken.

Hoewel India de laatste jaren belangrijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van volksgezondheid kreeg het land geen greep op tuberculose. Eén op de vier gevallen van tbc in de wereld breekt uit in India. De overheid investeert in bestrijdingsprogramma's, maar veel patiënten maken hun behandeling niet af of laten zich behandelen door kwakzalvers. Ook zijn veel Indiërs resistent tegen antibiotica.