Rutte spreekt Poetin over mensenrechten

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag in Sochi met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over mensenrechten in Rusland. Hij heeft zijn zorgen geuit, 'specifiek' over de rechten van homo's, zo laat hij weten via Twitter.

Rutte heeft Poetin te kennen gegeven dat de Nederlandse regering 'grote bezwaren heeft' tegen de Russische antihomowet, die het maken van propaganda voor zogenoemde niet-traditionele seksuele relaties verbiedt. Ook heeft Rutte in het gesprek benadrukt dat 'alle Russische burgers ongeacht hun seksuele geaardheid bescherming moeten krijgen van de Russische autoriteiten en de politie', staat in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Aanvankelijk zou Rutte na zijn ontmoeting met Poetin de pers te woord staan, maar dat ging niet door. Zaterdagochtend spreekt Rutte met mensenrechtenorganisaties in Sochi. Vooralsnog staat daarna wel een ontmoeting met de pers gepland.

Rutte is in Rusland voor de opening van de Olympische Winterspelen later vrijdag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn aanwezig. Ook minister van Sport Edith Schippers (VVD) komt naar Sochi.

Op de zware Nederlandse delegatie was veel kritiek. Rutte beloofde daarop de situatie van de mensenrechten onder de aandacht te brengen bij zijn bezoek.