Eddie the Eagle en andere markante figuren op Spelen

Maarten (rubbereend)

Tijdens de Olympische Spelen zijn het niet alleen de medaillewinnaars, maar vaak ook de vreemde eenden in de bijt die de aandacht op zich weten te vestigen. Vlak voor de openingsceremonie in Sochi is hier een greep uit de lijst met opmerkelijkste deelnemers uit de historie van de Winterspelen.

1. Franz Krienbühl

Schaatser Franz Krienbühl was al 38 jaar toen hij in 1968 op de Olympische Spelen van Grenoble zijn olympische debuut maakte. De markante Zwitser deed nooit mee om de prijzen, maar maakte naam met de introductie van het strakke, aerodynamische schaatspak en de verstelbare schaats. Bovendien werd hij op de Olympische Spelen van 1976 keurig achtste op de 10.000 meter. Krienbühl was toen 46 jaar en staat daarmee te boek als een van de oudste olympiërs ooit. Bij een fietsongeluk in 1989 raakte de Zwitser zwaargewond. In 2002 overleed hij.

2. Eddie the Eagle

Niet de Finse kampioen Matti Nykänen, maar de Brit Michael Edwards was bij de Olympische Spelen van 1988 in Calgary de meest besproken schansspringer. De Brit, getooid met een immer aangeslagen bril met jampotglazen, sprong als een houten klaas van de schans en iedereen zat thuis op het puntje van de stoel te kijken of hij weer veilig beneden zou komen. Eddie the Eagle eindigde op zowel de zeventig- als negentigmeterschans als laatste, maar werd enorm populair. Voor het IOC vormde het optreden van Edwards aanleiding om de regels voor deelname aan de Olympische Spelen drastisch aan te scherpen.

Eddie the Eagle in actie tijdens de Spelen van Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

3. Prins Albert van Monaco

Prins Albert II van Monaco was jaren lid een vast lid van het bobsleeteam van zijn land. Hij deed van Calgary (1988) tot en met Salt Lake City (2002) vijf keer op rij mee aan de Olympische Winterspelen. Tijdens het evenement stond de prins er altijd op geen speciale behandeling te krijgen. Hij slaagde er niet in om Monaco de eerste olympische medaille in de geschiedenis te bezorgen. In Sochi is Albert er ook weer bij, maar dan als toeschouwer bij de openingsceremonie.

4. Bobsleeteam Jamaica

Jamaica verbaasde in 1988 vriend en vijand door in Calgary te debuteren op de Winterspelen. Het land, waar sneeuw en ijs vreemde verschijnselen zijn, deed mee met een bobsleeteam. Daarvoor moesten wel materialen van andere ploegen worden geleend. Jamaica kreeg door een crash in een van de runs weliswaar geen plaats in de eindklassering, maar het optreden van het team vormde wel de inspiratie voor de succesvolle film Cool Runnings. Ook na Calgary was het bobsleeteam steevast van de partij, maar in 2006 en 2010 werd geen kwalificatie afgedwongen. In Sochi zijn ze er weer bij, mede dankzij de tachtigduizend euro die via crowdfunding werd opgehaald om het materiaal te bekostigen.

De Jamaicaanse bob tijdens hun debuut op de Spelen van Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

5. Vanessa-Mae

Ook in Sochi is er weer het debuut van een opvallende olympische klant te vieren. Violiste Vanessa Vanakorn, beter bekend als Vanessa-Mae, doet namens Thailand mee aan de reuzenslalom. De 35-jarige Mae is sinds haar kindertijd een bekend violiste en verdiende een vermogen met haar mengeling van klassieke muziek met popmuziek. Mae is al jaren een fanatiek skiester, maar is in Rusland geen serieuze kandidate voor eremetaal.