Dubbel protest bij provinciehuis in Den Bosch

Redactie

Boze varkensboeren en inwoners van Brabant hebben vrijdagochtend geprotesteerd bij het provinciehuis in Den Bosch. De boeren voerden enkele uren actie voorafgaand aan een debat over strengere regels voor intensieve veehouderij. Dat meldt een woordvoerder van de provincie. Het protest zou vredig zijn verlopen.

De boeren zijn boos over de voorgenomen plannen van de provincie. Ze zeggen dat hun kosten omhooggaan als strengere regels worden ingevoerd. Daarom blokkeerden ze vrijdagochtend de parkeerplaats van het provinciehuis met strobalen.

Bewoners van enkele gebieden in Brabant vinden de nieuwe regels daarentegen nog niet streng genoeg. In overbelaste gebieden is volgens hen hoe dan ook geen extra ruimte voor meer dieren.

Zo'n dertig boeren en vijftig bewoners zouden zich vrijdag hebben verzameld. Ze werden voor aanvang van het debat van Provinciale Staten nog even kort toegesproken door commissaris van de koning Wim van de Donk. "Hij heeft gezegd dat er wordt geluisterd naar de klachten van beide partijen", aldus de zegsman van de provincie.

De toekomst van de veehouderij is in Brabant niet van de bestuurlijke agenda te krijgen sinds een burgerinitiatief tegen megastallen in 2010.