Plasterk buigt zich over Kamervragen

Redactie

Jokkebrok Ronald Plasterk gaat de komende dagen de vragen beantwoorden die de Tweede Kamer heeft gesteld over het afluisterschandaal. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Inhoudelijk wilde hij niets kwijt.

"Er zijn een heleboel vragen gesteld door de Tweede Kamer en die ga ik de komende dagen heel rustig beantwoorden samen met mijn collega Jeanine Hennis. Verder heb ik niets te zeggen." Op alle vragen over zijn onder vuur liggende positie wilde hij niets kwijt. "Ik ga er inhoudelijk helemaal niets over zeggen."

Op de vraag of Plasterk denkt dat hij de Kamer dinsdag weet te overtuigen tijdens het debat over de kwestie antwoordde hij dat het uiteindelijk altijd aan de Kamer is 'om te beoordelen wat ze ervan vinden'. Verder zei hij dat het kabinet 'altijd met één mond' spreekt en dat hij zich gesteund voelt door zijn collega's.

Het was de eerste keer dat Plasterk de media te woord stond sinds hij woensdag een brief naar de Tweede Kamer stuurde waarin hij opbiechtte dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA data over 1,8 miljoen telefoontjes had geregistreerd maar dat dit door Nederlandse diensten is gebeurd. Tot die tijd beweerde Plasterk het tegenovergestelde.

Donderdag werd bekend dat minster van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) Plasterk eerder heeft gewaarschuwd om geen om geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. Dat wilde Hennis voorafgaand aan de ministerraad niet herhalen. Wel zei ze dat het kabinet het 'eens' is en herhaalde wat Plasterk zei. "We gaan nu Kamervragen beantwoorden en dinsdag is het debat. Dat is de volgorde."

"Hennis en Plasterk zitten in de ministerraad naast elkaar en zijn echt goede collega's die op een prima manier samenwerken", zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Kamp staat nog vierkant achter Plasterk. "Ik vind dat hij het als minister goed doet, dus op mijn steun kan hij volop rekenen." Ook ontkende Kamp dat sprake is van een crisis.

Andere bewindslieden verschuilen zich eveneens naar de Kamervragen. "De collega's zijn druk bezig met het beantwoorden van de vragen en ik heb daar heel veel vertrouwen in", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).