IJsmeester verwacht geen wereldrecords in Adler Arena

Frank (franklop)

Bij de komende Winterspelen worden bij het langebaanschaatsen geen wereldrecords gereden. Althans, dat is de stellige overtuiging van de ijsmeester van Thialf, Beert Boomsma. "Het is een stabiele baan, maar Thialf is sneller", liet hij weten. De Adler Arena in Sochi is het decor van het olympisch schaatstoernooi, dat zaterdag met de 5000 meter bij de mannen van start gaat.

"Het is een puzzel waarbij alles in elkaar moet passen", vertelt de ijsmeester. "Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen, zoals de luchtdruk, het ijs en het water waar het ijs van gemaakt is. Die zijn op dit moment beter in Thialf dan in Sochi. Het is ook nog een laaglandbaan, dus wereldrecords verwacht ik niet." Alle wereldrecords bij het langebaanschaatsen zijn gereden in Calgary of Salt Lake City.

Het weer werkt de eerste dag ook nog niet mee. Zaterdag is de luchtdruk in Sochi hoog, meldt weeronline.nl. Zondag daalt die echter weer een stukje. Bij een hoge luchtdruk worden er over het algemeen minder snelle tijden gereden dan bij een lage luchtdruk. Al moet de invloed van het weer volgens Boomsma niet worden overdreven. "Wat voor weer het ook is, met zo'n nieuwe hal heb je daar minder last van."

Vorig jaar februari werd het WK afstanden in Sochi verreden. De meeste baanrecords in de Adler Arena dateren van dat toernooi. Bij vijf van de tien individuele olympische afstanden staat het baanrecord in Sochi op naam van een Nederlander. Daarnaast waren de Nederlandse teams bij de ploegenachtervolging ook de snelste ooit op de ijsbaan.

De accommodatie wordt niet in twijfel getrokken door Boomsma. "De ijsbanen in Rusland zijn een soort moderne kopieën van Thialf. Ik heb zelf nog meegeholpen aan de banen in Kolomna en Astana, maar niet bij Sochi. Wat ik ervan weet is dat het een gloednieuwe ijsbaan is, waar ze met alles rekening hebben gehouden."

Sprinter Jan Smeekens deelt de mening van Boomsma over de hal. "Het is een hartstikke goed complex met een perfecte baan", aldus de 500 meterspecialist. "Het is gebouwd met de nieuwste technieken, daar heb ik echt niets op aan te merken."

De bouw van de Adler Arena, die in 2010 werd geopend, kostte iets meer dan 24 miljoen euro. De hal biedt plaats aan achtduizend toeschouwers. Na de Winterspelen wordt het bouwwerk omgetoverd tot een handels- en expositiecentrum.

Waar bij het voetbal altijd wordt gesproken over de twaalfde man, kan bij het schaatsen het publiek ook voor betere prestaties zorgen. Zo heeft dweilorkest Kleintje Pils volgens Boomsma een toegevoegde waarde. "Als er allemaal Russen in de hal zitten die nog nooit een schaatswedstrijd hebben gezien, zorgt dat natuurlijk niet voor de goede sfeer. Kleintje Pils kan die sfeer wel brengen."