Parrot overtuigt in kwalificatie slopestyle snowboarden

Joost (Hoogstaande)

Nog voor de winterspelen in Sochi officieel geopend zijn, zijn er al sporters in actie gekomen. Vanochtend stond de kwalificatie van het onderdeel slopestyle snowboarden voor mannen op het programma. Favoriet Max Parrot toonde direct aan dat hij boven de rest uitsteekt.

De kwalificatie werd gereden om duidelijk te maken welke acht rijders zich rechtstreeks kwalificeren voor de finale. De overige rijders zullen in de halve finale opnieuw moeten strijden voor een finaleplaats. De kwalificatie bestond uit twee heats. Elke heat bestond weer uit twee runs en de gezamenlijke score over die twee runs bepaalde wie zich gekwalificeerd had.

Op woensdag maakte Shaun White bekend dat hij niet mee zou doen aan dit onderdeel. Door de afzegging van White, één van ‘s werelds bekendste snowboarders, deden er nog maar 29 man mee aan de kwalificatie. De Belg Seppe Smits kwam in actie in de tweede heat, maar viel net buiten de top vier en komt later in het weekend opnieuw in actie in de halve finale. Smits zat ingedeeld in de heat met de favorieten wat zijn kansen bemoeilijkte. Zijn score van 91.00 zou in de eerste heat wel goed zijn geweest voor een finaleplaats. Later op de dag zullen ook de kwalificaties voor de vrouwen op dit onderdeel plaatsvinden. Aan deze kwalificatie doet de Nederlandse Cheryl Maas mee.

Hieronder vind je de acht rijders die zich wel hebben geplaatst voor de finale.

Finalisten:

Heat Naam Score Land
#1 Staale Sandbech 94.50 Noorwegen
#1 Peetu Piiroinen 90.75 Finland
#1 Sebastien Toutant 87.25 Canada
#1 Jamie Nicholls 86.75 Groot-Brittannië
#2 Maxence Parrot 97.50 Canada
#2 Roope Tonteri 95.75 Finland
#2 Sven Thorgren 94.25 Zweden
#2 Gjermund Braaten 91.25 Noorwegen