Alles-of-niets voor Van Kerkhof

DeLuna

Shorttrackster Yara van Kerkhof staat niet bovenaan het lijstje favorieten. Maar toch ziet Van Kerkhof kansen op de 500 meter, waarvan maandag de heats worden verreden. Het zal haar eerste olympische optreden worden, die gelijk een vervolg krijgt op de aflossing.

Met China, Japan en Italië zullen de Nederlandse dames moeten strijden om een plek in de finale van de aflossing. Als ze die halen zo dat in ieder geval een evenaring betekenen van de prestatie van vier jaar geleden in Vancouver, toen de dames vierde werden. China mist de geblesseerde Wang Meng, die ook de huidige olympisch kampioene is op de 500 meter. "Nu zij wegvalt kan in principe iedereen winnen. En met hun relayteam missen ze de sterkste schakel, al hebben ze genoeg shorttracksters om dat op te vangen. Wij moeten gewoon Japan en Italië zien te verslaan."

Met de Italiaanse vrouwen heeft ze al vaker te maken gehad op de baan. "Ze zijn best irritant, ze wisselen 'tegen je aan', bewust om je uit balans te brengen" vertelde de jongste van de zusjes Van Kerkhof onlangs in Heerenveen.

Meestal winnen de Nederlandse dames wel van de Italiaanse vrouwen; met Jorien ter Mors, zus Sanne en meestal Lara van Ruijven werd ze drie weken geleden in Dresden voor de vierde keer op rij Europees kampioen. "We staan allemaal ons mannetje wel. We zorgen dat we niet in het gedrang komen en maken gebruik van het feit dat Jorien iets zwaarder en groter is dan de rest."

Bij die EK liep Van Kerkhof tegen twee 'penalty's' op. Op de 1500 meter hinderde ze de Italiaanse Arianna Fontana. Van Kerkhof eindigde toen als tweede maar werd gediskwalificeerd. "Niet terecht," vindt de 23-jarige Zoetermeerse. Verbaasd was ze wel over haar sterke wedstrijd. "De 1500 meter is eigenlijk niet mijn afstand. Als er vanaf het begin hard wordt gereden, zijn ze me kwijt."

Op de 500 meter liggen de mogelijkheden voor Van Kerkhof. Door coach Jeroen Otter wordt ze beschreven als een pittbull. "Met de ideale bouw en instelling." In Dresden ging ze voor een medaille maar werd ook gediskwalificeerd. "Deze was terecht. Ik reed een alles-of-niets race. Wat heb je eraan als vierde te blijven rijden zonder iets te proberen?"

Met deze instelling is ze ook naar Rusland afgereisd. Gisteren schudde ze per toeval de hand van president Putin. Maandag gaat haar eerste olympische avontuur van start. De eerste en laatste keer samen met haar zus Sanne. Yara haar 3 jaar oudere zus stopt er na Sochi mee vanwege een aanhoudende rugblessure. "Daar word ik niet vrolijk van als ik erover nadenk. Het zal echt wennen zijn."