Moskee-internaten Rotterdam weigerden toegang inspectie

Harry

Twee moskee-internaten in Rotterdam hebben onvoldoende meegewerkt aan inspecties. De twee instellingen weigerden toegang te verlenen waardoor een rondleiding en gesprekken met begeleiders en leerlingen niet mogelijk waren. Dat schrijft de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

De Jonge moest er herhaaldelijk op aandringen om de inspecteurs alsnog toegang te verlenen. Volgens de wethouder ging het zo moeizaam omdat het toezicht nog geen wettelijke basis heeft. Hij is daarom blij dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag met een wetsvoorstel kwam om het toezicht aan te scherpen.

"Toezicht op vrijwillige basis blijkt kwetsbaar en maakt handhaving niet mogelijk indien discussie ontstaat over de invulling daarvan", schrijft De Jonge daarover. Rotterdam pleitte al eerder voor strenger toezicht.

Aanleiding voor de wet zijn de misstanden op moskee-internaten in Rotterdam. In 2012 bleek dat die niet over de juiste vergunningen beschikten om kinderen onderdak te bieden.