Uitbreiding Panamakanaal opnieuw stilgelegd om geld

Redactie

De werkzaamheden aan het Panamakanaal zijn woensdag opnieuw stil komen te liggen nadat er geen overeenstemming kon worden bereikt over een geldkwestie. Volgens Jorge Quijano van de Panamakanaalautoriteiten (ACP) geeft het stilleggen van het werk de autoriteiten de tijd om na te denken hoe het nu verder moet.

"Ik wil niet zeggen dat de volgende stappen eenvoudig zijn of zonder risico, maar wat ik wel duidelijk wil maken is dat we niet buigen voor chantage", aldus Quijano.

De ACP en een Spaans consortium, Grupo Unidos por el Canal, zijn verwikkeld in een ruzie over extra kosten die zijn gemaakt. Het gaat in totaal om een bedrag van omgerekend ruim een miljard euro. Er is onenigheid ontstaan wie voor de kosten op moet draaien. Het consortium had gedreigd het werk neer te leggen als de ACP niet met een fors geldbedrag over de brug kwam. De beide partijen zijn er, ondanks gesprekken, niet uitgekomen.

Volgens Quijano is een akkoord 'nu niet meer mogelijk'. Het consortium heeft inmiddels zijn medewerkers opdracht gegeven het werk stil te leggen. Volgens het Spaanse Sacyr SA staan er tienduizend bonnen op de tocht.

Eurocommissaris voor industrie Antonio Tajani zei dat het nieuws dat het werk is stilgelegd 'onverwachts' was. De Europese bedrijven die deel uitmaken van het consortium hadden Tajani gevraagd om te bemiddelen in het conflict met de ACP. "Gisterochtend gaf de president van de republiek (Panama, red.), de heer Martinelli, nog een positieve verklaring uit waarin hij aangaf dat de partijen dicht bij een overeenkomst waren", aldus Tajani. "Ik vertrouw erop en hoop dat de beide partijen hun standpunten de komende dagen willen herzien. Een onderbreking van het werk is slecht nieuws voor de werkgelegenheid, voor de wereldwijde economie, voor de uitbreiding van het kanaal en voor de partijen zelf."

Panama wil het ruim tachtig kilometer lange en honderd jaar oude kanaal verbreden zodat er grotere schepen door kunnen.