Verplaatsen eredivisieduels vanwege NSS kost geld

Katyn

Het verplaatsen van een eredivisieronde vanwege de nucleaire top eind maart kost clubs geld. Dat komt doordat er minder kaartjes worden verkocht als wedstrijden op een doordeweekse dag worden ingehaald. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal van de clubs die mogelijk te lijden krijgen onder de top van 25 en 26 maart in Den Haag.

Clubs noemen een doordeweekse ronde als vervanging onhandig vanwege de lagere opbrengsten en het toch al drukke speelschema. Door het naderende WK voetbal is de seizoensplanning van de KNVB al strak. De kans op een doordeweekse inhaalronde is daarom groot als er inderdaad geschoven moet worden, meldt de voetbalbond woensdag. De weekenden zitten al vol.

De negen wedstrijden in de Eredivisie in het weekeinde voorafgaande aan de top staan op losse schroeven doordat er mogelijk te weinig politieagenten beschikbaar zijn. Dat komt door de grootschalige beveiliging voor de top. Uit heel Nederland reizen agenten af naar Den Haag. Per dag zijn er dertienduizend agenten op de been om de veiligheid te garanderen.

FC Groningen is niet blij met de dreigende afgelasting op de geplande speeldatum. Verplaatsing van de wedstrijd tegen Vitesse scheelt vijftigduizend euro aan inkomsten. "Dat komt vooral door lagere bezoekersaantallen bij inhaalwedstrijden en afspraken met sponsors die moeten worden verplaatst", zegt een woordvoerder. Het organiseren van een wedstrijd kost FC Groningen meestal ongeveer dertigduizend euro.

Groningen vindt dat de politie-inzet per wedstrijd moet worden bekeken. In totaal zouden vijftien agenten extra moeten werken bij deze wedstrijd, zegt de zegsman. De Groningers vinden dat er veel te laat een beslissing over afgelastingen wordt genomen, terwijl de komst van de top naar Nederland al langer bekend is. Dat blijkt uit een verklaring op de clubsite.

AZ-directeur Toon Gerbrands onderschrijft dat de discussie te laat op gang komt. "Dit had veel eerder moeten gebeuren. Voor ons is het extra zuur omdat we ook nog Europees en voor de KNVB-beker spelen en dus een druk programma hebben. Het geld dat dit kost interesseert ons niet, al gaat het waarschijnlijk wel wat kosten", zegt hij. Bij de wedstrijd tegen PEC Zwolle op vrijdagavond waren dertig agenten besteld.

RKC Waalwijk zou het weekeinde voor de top de huidige koploper Ajax treffen. Uitstel zou volgens een woordvoerder ongunstig zijn voor de inkomsten. "Normaal is de wedstrijd tegen Ajax uitverkocht", zegt een woordvoerder. "Maar op een doordeweekse dag hebben mensen meestal verplichtingen de dag erna, dus het is de vraag of alle kaarten dan worden verkocht. En mensen blijven ook minder vaak hangen om een biertje te pakken, dus de horeca gaat dat ook geld kosten." Hoe groot de inkomstenderving zou zijn, is volgens de woordvoerder op voorhand moeilijk te zeggen.

Doorgaans varieert het aantal uren inzet van agenten bij eredivisiewedstrijden tussen enkele tientallen en enkele duizenden, afhankelijk van het risico dat aan een wedstrijd is verbonden. Vorig jaar was er bij de KNVB-bekerfinale tussen AZ en PSV 3662 uren aan politie-inzet nodig, een seizoensrecord.

De KNVB wil 'op korte termijn' meer duidelijkheid over de bewuste speelronde, waarbij negen wedstrijden moeten worden afgewerkt. In het programma had de voetbalbond al rekening gehouden met de top, door de wedstrijden zo veel mogelijk buiten de Randstad te plannen. Het al dan niet doorgaan van wedstrijden is een beslissing van de burgemeesters van de gemeenten van de thuisclubs.