Olympische vlam arriveert in Sochi na lange reis

Pino112

De olympische vlam is woensdag in Sochi aangekomen voor de Olympische Winterspelen. Sinds het in Olympia werd aangestoken legde het vuur 65 duizend kilometer af. Daarmee was de estafette de langste in de geschiedenis van de Olympische Spelen. De Spelen worden vrijdag officieel geopend en dan wordt het olympisch vuur in Sochi ook echt ontstoken.

De tocht van de vlam door Rusland trok veel publiek. De vlam werd gedragen door ongeveer veertienduizend sportsterren, bekende Russen en gewone mensen.

Onderweg ging de fakkel de ruimte in, zonder vlam omdat dat te gevaarlijk was. Ook werd de Elbroes, de hoogste berg van Rusland en van Europa, beklommen en werd de vlam door duikers meegenomen naar het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld. Opvallend was verder dat de tocht ook door Tsjetsjenië en andere onrustige gebieden in de Kaukasus trok.

Helemaal zonder incidenten verliep de estafette door Rusland niet. Verschillende keren ging de vlam uit. De eerste keer was al aan de start van de tocht in oktober. Een bewaker loste het probleem op door de vlam met zijn aansteker snel weer nieuw leven in te blazen.

Ten minste twee keer leverde de fakkel andere problemen op. Fakkeldragers vatten vlam, maar beide keren bleef dat zonder gevolgen. Het ontwerp van de fakkel, die door een bedrijf werd gemaakt dat normaal raketten produceert, zou de oorzaak zijn van de incidenten. De grapjes over de betrouwbaarheid van de raketten waren in Rusland niet van de lucht.

Een persoon overleed rond de fakkeltocht. De 73-jarige worstelcoach Vadim Gorbenko droeg de vlam op 15 december door de stad Kurgan. Enkele uren later kreeg hij een hartaanval en overleed.