Lips kon vluchten door fout rechtbank Den Bosch

Harry

Door een fout van de rechtbank in Den Bosch wist de inmiddels voortvluchtige vastgoedhandelaar Roger Lips dat hij zou worden ingesloten. De beschikking waarin staat dat hij moet worden gegijzeld werd 13 december per ongeluk naar zijn advocaten gestuurd, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

Lips, bekend van de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten zoals winkelcentrum The Wall langs de A2, werd in april vorig jaar persoonlijk failliet verklaard. Vanwege zijn gebrekkige medewerking aan de curatoren werd hij in september al ingesloten, maar in oktober kwam hij weer vrij omdat hij enige informatie had verstrekt. Omdat verdere medewerking uitbleef, vroegen de curatoren de rechtbank hem weer in te sluiten.

Zo'n gijzeling is overigens officieel geen straf, maar een middel om medewerking af te dwingen. De rechtbank stemde met het verzoek van de curatoren in. Meestal wordt iemand die failliet is verklaard bij een dergelijk verzoek van de curatoren door de rechtbank gehoord, waarop hij ook de beschikking van de rechtbank krijgt.

In dit geval was Lips echter niet opgeroepen om te worden gehoord. "Normaal krijgt iemand die niet is gehoord de beschikking niet, maar nu is dat toch gebeurd", zegt de woordvoerder. Zij benadrukt dat hiermee geen wet is overtreden. De rechtbank heeft hierna nog wel contact met Lips gehad, maar inmiddels al enige tijd niet meer. De woordvoerder zegt niks te kunnen zeggen over een eventueel verband tussen de fout van de rechtbank en de vlucht van Lips.

De vastgoedondernemer is inmiddels vermoedelijk naar het buitenland gevlucht. "Die vrees lijkt mij gegrond", zei curator Flip Schreurs dinsdag. Hij heeft 18 december voor het laatst contact met Lips gehad. Omdat Lips niet op de oproepen van de curatoren reageert, is hij officieel voortvluchtig.

De grootste kapitaalschieter voor The Wall was SNS. De bank nam het snelwegpand in Utrecht en duizenden woningen in de vastgoedportefeuille over toen Lips niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. In het persoonlijk faillissement eist het inmiddels genationaliseerde SNS 52 miljoen euro van Lips. ABN Amro eist 25 miljoen euro.