Friese veedumper opgespoord met DNA-onderzoek

Harry

Een 42-jarige veehouder uit Friesland heeft de afgelopen jaren op verschillende plekken in de provincie dode en levende koeien gedumpt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam hem op het spoor door DNA van de beesten, meldt de waakhond woensdag.

De afgelopen jaren zijn in Friesland op meerdere plekken kadavers en levende koeien en kalveren achtergelaten in containers, weilanden en bij handelaren en veehouders op het erf. De runderen hadden geen oormerk, waardoor niet na te gaan was van wie de dieren waren.

De NVWA nam DNA-monsters van de dieren af en vergeleek ze met het erfelijke materiaal van koeien van een veehouder die uit het onderzoek als verdachte naar voren was gekomen. Hieruit bleek dat de dieren nakomelingen van elkaar waren.

De man dumpte de dieren waarschijnlijk omdat hij problemen had met het op orde brengen van de verplichte identificatie en registratie van zijn vee. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij krijgt ook een boete voor het overtreden van de regels voor het aanbieden van dode dieren en kan bovendien worden gekort op zijn bedrijfstoeslag.