Clooney scoorde vader voor filmrolletje

Sanne (Syth86)

George Clooney hoefde niet ver te zoeken toen hij voor zijn nieuwe film The Monuments Men een oudere versie van zichzelf moest vinden. Hij vroeg zijn vader om, in een korte scène, zijn personage Frank Stokes op leeftijd te spelen.

"Het is een rolletje van niks", lacht de inmiddels 80-jarige Nick Clooney tegen de Amerikaanse krant USA Today. "Ik ben aan het eind van de film in beeld, tijdens de aftiteling. Ik kom vast niet in aanmerking voor een award."

George Clooney speelt één van de hoofdrollen in het op feiten gebaseerde drama over Amerikaanse soldaten die worden ingeschakeld om Europese kunstschatten te beschermen tegen de allesvernietigende nazi's. Hij voerde ook de regie en schreef mee aan het scenario.

Clooney nodigde zijn ouders vorig jaar uit op de filmset in Duitsland, waar zijn vader in de jaren vijftig nog zijn militaire diensttijd doorbracht. Daar kwam hij op het idee om zijn vader te casten als zijn oudere zelf. In de scène is een oude Stokes te zien die gelukzalig kijkt naar de marmeren Madonna van Michelangelo, die tentoongesteld staat in een museum in Brugge.

Vader Nick was overigens niet meteen te porren voor de rol. "Het leek me geen goed idee toen George me vroeg", zegt hij. "Ik kan niet iemand anders spelen." Hij vertelde George dat die beter wat extra grijs in zijn haar kon doen en de scène zelf spelen.

George antwoordde simpelweg dat als de scène slecht zou zijn, hij hem uit de film zou laten. Inmiddels is vader Nick erg over de film te spreken, zij het vooral over 'zijn' tegenspelers. "Matt Damon is geweldig en Cate Blanchett is echt fantastisch."

The Monuments Men, met ook John Goodman, Bill Murray en Jean Dujardin, draait vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscoop.


George Clooney scoorde vader voor filmrolletje (Foto: Novum)