Hogere prijs gevraagd voor nieuwe auto's

Redactie

Importeurs hebben vorig jaar een hogere prijs gevraagd per personenauto. Terwijl de verkopen van nieuwe auto's met zeventien procent daalden, daalde de omzet van de auto-importeurs maar met tien procent. Dat valt op te maken uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De branchevereniging van auto-importeurs, de RAI Vereniging, bevestigt de 'opwaartse trend' van de prijs per verkochte auto. Een precieze verklaring of gemiddelde prijs kon de vereniging niet geven.

Mogelijk speelt mee dat in 2013 relatief veel auto's met een lage bijtelling werden verkocht, die relatief duurder zijn. Aan het eind van het jaar veranderden namelijk de bijtellingsregels. Voor auto's die verkocht werden voor 31 december, geldt de oude bijtellingsregeling nog vijf jaar.

In totaal werden vorig jaar ruim 417.000 auto's verkocht, meldde de Bovag en de RAI vorige maand al. In 2012 rolden er nog ruim 502.000 auto's de showrooms uit. Aan het eind van het jaar, door het aflopen van de bijtellingsregeling, werd wel nog een flinke eindsprint ingezet. Zo lagen in december de autoverkopen 115 procent hoger dan een jaar eerder.