Voorlopig geen mergelwinning in Maastrichtse groeve

Redactie

Cementfabriek Enci in Maastricht mag geen cement meer produceren en geen mergel winnen in de groeve van de Sint-Pietersberg. De Raad van State vernietigde woensdag de milieuvergunningen van de fabriek. De fabriek stoot zwaveldioxide uit, dat omliggende Belgische natuurgebieden aan kan tasten. Daarmee komt voorlopig een einde aan een jarenlange strijd tussen de fabriek en actievoerders.

Enci kreeg in 2010 de vergunningen van de provincie Limburg. De Raad van State oordeelde in augustus 2012 in een tussenuitspraak dat het provinciebestuur de voorschriften voor zwaveldioxide beter moest motiveren en de zogeheten Natura 2000-gebieden in kaart moest brengen. Daarop paste de provincie de vergunningen in 2012 aan. Zowel Enci als actiegroep Stichting Stop Enci gingen vervolgens in beroep tegen de aanpassing.

De Raad oordeelde woensdag dat de provincie dit keer wel heeft gekeken naar de voorschriften voor het gebruik van zwaveldioxide, maar onvoldoende naar de gevolgen voor de natuurgebieden. Het staat Enci vrij om een nieuwe vergunning aan te vragen bij het provinciebestuur. De provincie moet dan vervolgens kijken of een nieuwe vergunning nog mogelijk is.

De vernietigde vergunning liep tot 2018. Daarna zal Enci stoppen met de winning van kalksteen in de groeve en klinkers gaan importeren om die vervolgens tot cement te vermalen. Dit tot tevredenheid van actiegroepen en Natuurmonumenten, die vinden dat de natuur verloren gaat door de productie en winning van de fabriek.