Italië overweegt megaclaim tegen S&P

Redactie

De Italiaanse rekenkamer overweegt juridische stappen tegen kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P), die kunnen uitmonden in een claim van 234 miljard euro. Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag.

Volgens het zogeheten Corte dei Conti heeft S&P de economische crisis in Italië verergerd door de kredietstatus van het land tijdens de schuldencrisis meerdere keren te verlagen. Hierdoor werd de Italiaanse regering onder zware druk aangezet tot een reeks noodmaatregelen. Het is nog lang niet zeker of er daadwerkelijk een claim zal worden ingediend. De actie geeft echter duidelijk aan hoeveel weerstand er is tegen de kredietbeoordelaars en hun ongevraagde beoordelingen van landen.

De rekenmeesters van de Italiaanse overheid verwijten S&P en andere ratingbureaus geen enkele rekening te houden met de aantrekkingskracht van Italië. "Er is nooit gewezen op de geschiedenis, de kunst en het landschap van Italië, die zoals alom wordt erkend de basis vormen van zijn economische kracht", aldus de Corte dei Conti.

Italië overweegt megaclaim tegen S&P
Italië overweegt megaclaim tegen S&P (Foto: ANP)