Medewerkers sociale werkplaatsen gaan staken

Redactie

Ongeveer drieduizend medewerkers van de sociale werkvoorziening leggen volgende week dinsdag hun werk neer, ondanks de gewijzigde plannen voor de bijstand en de Wajong. Ze willen daarmee voorkomen dat ze tussen wal en schip vallen, omdat de extra banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn. Dat heeft vakcentrale FNV bekendgemaakt.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) bereikte maandag een akkoord over de bijstand en de Wajong. Met de sociale partners werd afgesproken dat er eind volgend jaar vijfduizend extra banen komen voor mensen met een beperking.

De FNV heeft die wijzigingen verwelkomd, maar vraagt nu wel aandacht voor de grote groep mensen met een arbeidshandicap, de medewerkers van de sociale werkvoorziening. "Ze mag nu niet achteroverleunen", zegt voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk over Klijnsma.

Volgens de bond is er momenteel veel onzekerheid onder de medewerkers van de sociale werkvoorziening. Zij dreigen 'tussen wal en schip te vallen', als de werkplaatsen al worden afgebouwd, terwijl de nieuwe Werkbedrijven en de afgesproken extra banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn.

De FNV gaat daar de komende tijd bovenop zitten, kondigt de vakcentrale aan. "Deze toegezegde banen en de regionale Werkbedrijven moeten er ook echt komen. Zo lang dat niet het geval is, moeten de beschutte werkplekken in de sw blijven bestaan en kunnen de sw-bedrijven niet worden afgebouwd", stelt Van Brenk.

De medewerkers van de sociale werkplaatsen voeren ook acties tegen de eigen werkgevers. Zij zouden volgens de vakbond hebben aangekondigd geen geld meer te willen steken in een nieuwe cao. "Dat zou betekenen dat de lonen van de medewerkers in de sociale werkvoorziening hun leven lang bevroren zouden worden", schrijft Abvakabo.

De afgelopen maanden is op verschillende plekken in het land al actie gevoerd in de sociale werkplaatsen. De laatste landelijke actie was in maart 2012. Toen kwamen er duizenden mensen naar Den Haag om te protesteren tegen de toenmalige plannen voor de sociale werkplaatsen. "Kort daarop zijn die plannen van tafel gegaan", aldus de FNV.