'Fiscus blijft fortuin spenderen aan uitzendkracht'

Harry

De geplaagde afdeling Toeslagen van de Belastingdienst geeft wekelijks ongeveer een half miljoen euro uit aan vierhonderd uitzendkrachten, die het computersysteem van de divisie in vaart moeten houden. Het onderdeel had al in de zomer van 2012 opgeheven moeten worden, maar is nog altijd 'noodzakelijk' om toeslagen te kunnen verstrekken. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Zonder de afdeling van ongeveer vijfhonderd man zouden duizenden burgers niet de zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag krijgen waar ze recht hebben, aldus de ochtendkrant. De afdeling, die werkt vanuit een kantoor in Den Haag, werd aanvankelijk ingesteld als 'tijdelijke productiefabriek' om van vier losse toeslagensystemen één systeem te maken.

Het was de bedoeling dat die operatie halverwege 2012 werd afgerond, maar de tijdelijke afdeling is inmiddels permanent, bevestigt de Belastingdienst in De Telegraaf. "De afdeling zal blijven omdat handmatig toezicht noodzakelijk zal blijven, ook met het nieuwe systeem." Naast de administratieve uitzendkrachten zijn ook veel zelfstandigen werkzaam bij de afdeling als teamleider.

De aanhoudende problemen bij de afdeling Toeslagen dwongen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vorige week tot opstappen. Zo'n 125 duizend huishoudens krijgen niet de toeslagen waarop ze recht hebben, bekende hij. Voormalig wethouder in Amsterdam, Eric Wiebes, werd dinsdag aangesteld als zijn opvolger.