Vervoerders slachtoffer nieuwe oplichtingstruc

Redactie

Oplichters maken met een nieuwe truc veel slachtoffers in de transportwereld. Ze doen zich voor als inkoper van een bekend bedrijf en maken op die manier kostbare ladingen buit. Verzekeraar TVM hoort van vervoersbedrijven de laatste weken twee van zulke meldingen per dag, zo heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

De oplichters gaan te werk door bij een leverancier uit naam van een bekende inkoper een bestelling te doen. Vervolgens nemen ze direct contact op met de vervoerder om te vragen de lading op een andere plek dan de bedrijfslocatie af te zetten. Vaak gaat het om goed verhandelbare spullen als sigaretten en mobiele telefoons.

Pas na het verstrijken van de betalingstermijn beseffen leverancier en vervoerder te zijn opgelicht. Omdat de vervoerder de lading afzet op een andere plek dan afgesproken, draait hij voor de schade op.

Tot voor een paar maanden had TVM nog nooit van deze truc gehoord, zegt de woordvoerder. "Criminele bendes stalen voorheen vooral ladingen van vrachtwagens op parkeerplaatsen, maar die worden steeds beter bewaakt. Daarom kiezen ze voor iets nieuws met een lage pakkans."

De verzekeraar adviseert vervoersbedrijven alert te zijn op verdachte adressen en niet af te wijken van de vervoersinstructies.