Knegt is geen toerist meer in Sochi

Frank (franklop)

Voor Sjinkie Knegt wacht maandag bij de Olympische Spelen de eerste kans op mogelijk eeuwige roem. De mannen openen het shorttracktoernooi met de 1500 meter, de afstand waarop de 24-jarige Fries individueel de beste papieren heeft. De slechte generale onlangs bij de EK heeft hij uit zijn hoofd gezet.

Knegt struikelde in Dresden in de finale over de Fransman Thibaut Fauconnet, een van de frustratiemomenten die uiteindelijk leidde tot het 'middelvingerincident' dat hem op de slotdag na de aflossing diskwalificatie opleverde. Daarover is genoeg gezegd en geschreven, vindt Knegt die er een dag later naar eigen zeggen 'klaar' mee was.

Maar dat verrassend matige optreden op 'zijn' afstand had hem verbaasd. "Ik was nerveus, dat snapte ik zelf niet. Het ging niet best, misschien was ik te scherp." Zijn coach Jeroen Otter weet dat de slechte ervaring in Dresden geen belemmering hoeft te zijn als er maandag in Sochi om de eerste shorttrackmedaille wordt gestreden. Zijn pupil heeft "een soort Alzheimer" zegt de bondscoach. Knegt: "Ik blijf niet lang hangen in fouten, in een toernooi ben ik niet snel van mijn stuk te brengen."

In de wereldbekerwedstrijd van Turijn - het eerste olympisch kwalificatietoernooi - keerde hij in november terug na een knieblessure met een bronzen plak op de 1500 meter. "Ik kan gewoon lange, hoge snelheden aan en ik heb in de laatste drie ronden normaal nog een versnelling over. De 1000 meter is voor mij lastiger omdat vanaf de start het tempo zo hoog is dat je er bijna niet langs komt. Je moet bij de start meteen op de juiste positie uitkomen."

Het worden zijn tweede Spelen. Vancouver was wennen voor de shorttracker die gewoon is dat bij grote toernooien in 3 dagen alle prijzen worden verdeeld. Ook in Sochi, waar de ploeg zondag al arriveerde, zitten er 10 dagen tussen de eerste en de laatste dag van het shorttracktoernooi. "Het was in Vancouver 3 weken vrijwel niets doen. Ik ging vooral te veel eten, want dat kon daar 24 uur per dag. Eén keer trainen op een dag en af en toe een wedstrijdje. Het was best saai."

In 4 jaar heeft hij veel geleerd. "Het kan in alle opzichten nog beter. Ik ben nog niet heel oud maar ervaring heb ik inmiddels wel. Ik moet alleen nog iets verzinnen zodat ik me in Sochi niet stierlijk zal vervelen."

In Vancouver strandde hij op de 1500 meter in de halve fnale. "Maar alles was anders toen. Ik ging erheen als toerist, had niks te verliezen. Nu doe je mee om de medailles. Misschien word ik toch nog wel zenuwachtig."