Nederlands onderzoek naar aanvaring walvisvaarders

Redactie

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat onderzoek doen naar het incident met een Nederlands schip van Sea Shepherd dat zondag betrokken was bij een aanvaring met een Japanse walvisvaarder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag desgevraagd weten.

Het actieschip van de dierenrechtengroep probeerde de walvisvangst in de wateren bij de Zuidpool te blokkeren. De boot botste met een van de drie Japanse schepen. Beide vaartuigen raakten beschadigd.

De Japanse regering sprak maandag van sabotage en stelde dat Nederland maatregelen moet nemen tegen Sea Sheperd. Het ministerie heeft op verzoek van de Japanners informatie over het incident doorgegeven aan de inspectie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De inspectie moet kijken of het Nederlandse schip heeft gehandeld volgens de maritieme regels.

Buitenlandse Zaken wil voorlopig inhoudelijk niets over het incident kwijt. Volgens een woordvoerder is er nog te weinig informatie beschikbaar gesteld door de Japanse autoriteiten. Wel heeft het ministerie een verklaring gehad van Sea Shepherd.

De organisatie spreekt van een 'absolute leugen' en heeft beelden online gezet waarop een 'niet uitgelokte, meedogenloze en voorbereide' Japanse aanval te zien zou zijn. Sea Shepherd zegt dat de Japanners met stalen kabels probeerden het roer en de schroef van het actieschip Bob Barker onklaar te maken, waarna de Japanners op het actieschip zouden zijn afgevaren.