Twee doden door Neknominate

MarcusViridis

De genenpoel is iets minder gevarieerd geworden door een populair online-drinkspelletje: Neknominate. Twee Ieren hebben tijdens het spelen het leven gelaten. 22-jarige Ross Cummins werd bewusteloos gevonden in een woning te Dublin en stierf later. John Byrne van negentien werd levenloos drijvend in een rivier gevonden.

Bij Neknominate is het de bedoeling om in hoog tempo (sterke) drank naar binnen te kieperen, om vervolgens een extreem zware lichamelijke activiteit of een risicovolle stunt te gaan doen. Zoals gebruikelijk is bij dit soort aandachthoerderij wordt alles gefilmd en online gezet. De speler daagt vervolgens zijn vrienden uit om hetzelfde te doen of om dit te overtreffen. Het risico dient natuurlijk zo hoog mogelijk te zijn en bij deze vorm van zelfbevlekking vallen dan ook regelmatig gewonden en soms zelfs doden.

De familie van John heeft vandaag laten weten dat het spelen van dergelijke spelletjes misschien niet zo handig is en ontraadt de jeugd dan ook om hieraan deel te nemen. De vader heeft begrepen dat zijn zoon eerst met een noodgang een pintje achterover sloeg, om vervolgens de rivier in te springen. Na lang zoeken werd zoonlief gevonden. Morsdood. Men heeft meteen maar de vrijheid genomen om zijn Facebookpagina aan te passen. Daarop is nu een waarschuwing te vinden: "Stop Neknomination before it's too late!".

Sommige deelnemers zijn erg inventief in het spel. Zo er is een video in omloop waarop is te zien hoe iemand eerst een fles bier leeggiet in een toilet, waarna zijn assistenten hem omkeren in datzelfde toilet om het bier uit de pot te drinken. Een andere speler drinkt shotjes en bier terwijl hij geslagen wordt met stokken en secondanten vuurwerk naar hem smijten, waardoor zijn broek in de fik vliegt.


Zomaar enkele voorbeelden.