Crisismanager moet orde op zaken stellen bij fiscus

Redactie

Met Eric Wiebes treedt een crisismanager aan op het ministerie van Financiën. Waarschijnlijk heeft de VVD hem daarop geselecteerd, want de problemen bij de Belastingdienst die zijn voorganger Frans Weekers de kop kostten, zijn nog lang niet opgelost.

De 50-jarige Wiebes maakte in de hoofdstad snel naam toen hij daar in 2010 aan de slag ging als wethouder. Hij kreeg grip op de Noord/Zuidlijn, het beruchte hoofdpijndossier waar al veel van zijn voorgangers zich op hadden stukgebeten, en voerde een reorganisatie door bij het gemeentelijk vervoersbedrijf. Ook sneed hij fors in het parkeerbudget, maar wist tegelijkertijd het aantal parkeerplaatsen fors uit te breiden.

Vriend en vijand roemen zijn intelligentie, analytische vaardigheden en vermogen om problemen op te lossen. "Als je met hem in een restaurant zit, komt hij binnen vijf minuten met een idee om de tent beter te organiseren", zei voormalig raadslid en huidig Tweede Kamerlid Bas van 't Wout in 2012 in Het Parool. "Qua intelligentie moet ik het hoofd voor hem buigen, denk ik", tekende de krant een uitspraak op van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), destijds ook wethouder in Amsterdam.

Wiebes werd opgeleid als ingenieur in Delft, waar hij werktuigbouwkunde studeerde. Daarna werkte hij onder meer bij Shell en als consultant bij het advieskantoor McKinsey, voordat Wiebes de overstap maakte naar de overheid. In 2004 werd hij binnengehaald bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij opklom tot plaatsvervanger van de hoogste ambtenaar van het departement.

In 2010 volgde de overstap naar Amsterdam en nu haalt de VVD hem weer terug naar Den Haag voor een post in het kabinet. Daar wacht hem opnieuw een forse uitdaging. Tienduizenden mensen hebben al maanden geen toeslagen uitbetaald gekregen, onder meer door problemen bij de Belastingdienst. Weekers voorspelde tijdens zijn laatste debat nog nieuwe problemen. "Ik kan niet de garantie geven dat alles goed gaat bij dit soort massale processen."

Wiebes zal daarom maar kort kunnen genieten van de privileges en roem die bij zijn nieuwe baan horen, zoals de beëdiging door koning Willem-Alexander, mogelijk dinsdag al. De beoogd nieuwe staatssecretaris is echter wars van uiterlijk vertoon en zal waarschijnlijk het liefst meteen aan de slag gaan. "Ik heb niets met een speech voor ambtenaren waar een foto van wordt gemaakt of met het doorknippen van een lint", zei hij tegen NRC Handelsblad. "Ik haat linten knippen. Die eten ze maar op. Wordt daar één Amsterdammer beter van?"