Al-Qaida breekt met Syrische filiaal ISIS

Redactie

Al-Qaida verbreekt alle banden met de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), dat zich Al-Qaida's filiaal in Irak en Syrië noemt. Het terreurnetwerk zegt niets te maken te willen hebben met de broederstrijd tussen Syrische rebellen.

ISIS heeft bevelen van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri aan de laars gelapt, liet de generale staf van de terreurorganisatie maandagochtend weten in een verklaring, die verscheen op extremistenwebsites. Of de verklaring inderdaad uit de koker van Al-Zawahri komt valt niet na te gaan, maar Al-Qaida heeft diezelfde websites al eerder als spreekbuis gebruikt.

Al-Zawahri gelastte ISIS in mei vorig jaar voortaan niet langer samen te werken met Jabhat al-Nusra, een andere Syrische Al-Qaida-tak. ISIS-commandant Abu Bakr al-Baghdadi sloeg die opdracht in de wind en probeerde de beide strijdgroepen tevergeefs onder een bevel te brengen. Het lijkt erop dat Al-Qaida nu zijn gezag wil doen gelden en invloed wil terugwinnen.

Al-Qaida schrijft niet achter ISIS te staan en niet langer organisatorische banden te hebben met de beweging. "We distantiëren ons van de muiterij die plaatsheeft onder de moedjahedien-partijen in Syrië en het bloedvergieten door deze facties." De jihadstrijders moeten zich, staat in de verklaring, realiseren wat een enorme gevolgen de broederstrijd kan hebben voor de 'heilige oorlog' in Syrië.