'Japan vraagt om maatregelen tegen Sea Shepherd'

Redactie

De Japanse regering heeft Nederland opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de dierenrechtengroep Sea Shepherd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Global Post maandag. Een actieschip van Sea Shepherd was zondag betrokken bij een aanvaring met Japanse walvisvaarders. Beide schepen raakten hierbij beschadigd.

Volgens de Japanse regering probeerde de dierenrechtengroep de walvisvaarders te dwarsbomen en maakten ze daarbij gebruik van 'gevaarlijke tactieken'. Een woordvoerder van de regering liet op een persconferentie weten dat Sea Shepherd 'zeer gevaarlijk handelde' en dat hun daad 'niet goedgepraat kan worden'.

De Nederlandse schepen Steve Irwin en Bob Barker probeerden zondag de walvisvangst in de wateren nabij de Zuidpool te blokkeren. Bob Barker botste toen met een van de drie Japanse boten. De Japanners spreken van sabotage. Volgens hen probeerden de activisten de schroeven van hun boten met touwen vast te laten lopen. Daarna zou de Bob Barker voor een van de boten zijn gaan liggen en ontstond de aanvaring.

Sea Shepherd spreekt van een 'absolute leugen' en heeft op zijn website beelden geplaatst waarop een 'niet uitgelokte, meedogenloze en voorbereide' aanval van de Japanse vloot op de schepen van de activisten te zien zou zijn. Sea Shepherd zegt dat de Japanners met stalen kabels probeerden het roer en de schroef van de Bob Barker onklaar te maken. Daarna zouden de Japanners op het actieschip zijn afgevaren.

Bij de confrontatie zijn geen gewonden gevallen. De Australische regering heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. "Laat dit een boodschap zijn voor zowel de walvisvaarders als de activisten. In deze gevaarlijke wateren kan niet worden gespeeld met veiligheid of met de internationale zeewetten", aldus de Australische minister van milieu Greg Hunt.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd vanwege de walvisjacht. Japan claimt dat de jacht is toegestaan omdat de dieren zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek. Australië en Nieuw-Zeeland stellen echter dat de slacht enkel commerciële doeleinden kent. Later dit jaar doet het gerechtshof uitspraak.