Russen komen met superdoping

Peterselieman

Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sochi is weer een nieuwe soort doping opgedoken. De Duitse televisiezender WDR heeft aangetoond dat het groeihormoon Full Size MGF, zoals het product genoemd wordt, in Rusland makkelijk verkrijgbaar is.

Een Russische wetenschapper verbonden aan de Russische Academie voor Wetenschappen biedt het middel aan een undercover-journalist aan en vertelde erbij dat het middel alleen nog maar getest is op dieren. "Het middel werkt twee keer sneller dan een normaal spierversterkend middel en kan niet door de dopingautoriteiten opgespoord worden." De WDR kreeg de beschikking over één milligram van het middel. Om een atleet alsnog geprepareerd te laten verschijnen in Sochi kost volgens de wetenschapper 100.000 euro.

Wereldantidopingfederatie WADA is geschrokken van de bevindingen van de WDR. Het middel lijkt zeer effectief te zijn en kan met de huidige testmethoden nog niet opgespoord worden. WADA-directeur David Howman is dan ook niet blij met het nieuws, maar tegelijkertijd ook realistisch. "Het zou naïef zijn om te geloven dat alle atleten schoon zijn in Sochi." Hij vindt ook dat de wetenschap nu het verkeerde voorbeeld geeft. "Het is schokkend dat een wetenschapper middelen aanbiedt die niet getest zijn op de effecten bij mensen."