Gemeenten manen senaat tot spoed om jeugdzorg

Redactie

De Eerste Kamer moet haast maken met de behandeling en goedkeuring van de wijzigingen in de jeugdzorg. Dat heeft voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma zondag gezegd in Nieuwsuur. Als de senaat het nieuwe stelsel niet spoedig goedkeurt, laat dat de gemeenten te weinig tijd.

De behandeling van de wijzigingen in de jeugdzorg - waarbij de ruim vierhonderd gemeenten volledig verantwoordelijk worden voor het onderwerp - staat nu voor 11 februari op de agenda van de Eerste Kamer. Als de senaat de wijzigingen dan goedkeurt, dan is dat al 'krap', zegt Jorritsma.

Volgens Jorritsma, tevens burgemeester van Almere, komt het moment dat de gemeenten het niet meer kunnen klaarspelen om de invoering van het nieuwe stelsel in 2015 voor te bereiden in zicht. Uiterlijk voor het voorjaarsreces in politiek Den Haag, zouden de gemeenten duidelijkheid moeten hebben.

De VNG-voorzitter benadrukte dat de gemeenten het principieel heel goed vinden dat de verantwoordelijkheid niet langer verdeeld zal zijn over provincies en gemeenten. Ze benadrukte dat de gemeenten, gegroepeerd in 42 regio's, er niet alleen voor staan. Bij bovenregionale kwesties ziet ze ook een rol voor de VNG weggelegd.

Tegelijk met het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg wordt er ook een fikse bezuiniging doorgevoerd. Die loopt op van tachtig miljoen euro in 2015 tot driehonderd miljoen vanaf 2017.