Dijsselbloem en Rutte nog steeds achter Weekers

Redactie

De woensdag afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft altijd het vertrouwen genoten van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dat zeiden zij vrijdag na afloop van de ministerraad. Rutte benadrukte dat Weekers zijn dossiers goed beheerste.

Rutte vindt dat de Kamer tijdens het debat waaruit Weekers zijn conclusies trok te veel keek naar de details 'achter de komma'. "Je kan niet elke vraag beantwoorden die gesteld wordt. Wat mij betreft was dat een detailniveau dat in een Kamerdebat niet aan de orde hoeft te komen." Volgens Rutte is politiek 'geen debatwedstrijd'.

Dijsselbloem zei dat hij 'tot het eind toe' heeft vertrouwd op Weekers. "Hij is een buitengewoon goede politicus en bestuurder", zei de minister. "Hij was zeer gedreven om de fraude aan te pakken." Weekers trad woensdagavond af na een debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Tijdens het debat bleek dat de Kamer het vertrouwen in de bewindsman had verloren.

Het kabinet hoopt in de loop van volgende week een opvolger te hebben.