Ter Mors hoopt vooral op medaille bij shorttrack

Peterselieman

Jorien ter Mors is op de Olympische Spelen in Sochi een van de Nederlandse medaillekandidaten. De 24-jarige schaatsster heeft volgende maand een druk programma, omdat ze zowel op de langebaan als bij het shorttracken in actie komt. Als shorttrackster rijdt ze de 500, 1000 en 1500 meter en de relay. Op de langebaan kwalificeerde ze zich voor de 1500 meter.

Ter Mors zette eind 2012 alle allroundsters te kijk door als shorttrackster Nederlands kampioen op de langebaan te worden. Haar liefde blijft echter liggen bij het kortere werk. "Het langebaanschaatsen is er meer bijgekomen, dus het is logisch dat ik een medaille bij het shorttrack meer waardeer, omdat ik daar jaren mijn ziel en zaligheid in heb gestoken. Maar natuurlijk zet ik mij wel honderd procent in bij het schaatsen"

Met de Europese titel shorttrack op zak weet Ter Mors dat veel ogen op haar gericht zijn, al blijft ze daar zelf nuchter onder. "Natuurlijk ga je met een boost naar Sochi. Die Europese titel is fijn, maar het zegt niet zo veel. Het is een totaal andere wedstrijd. Heel veel wereldtoppers deden niet mee aan de Europese kampioenschappen. Bovendien piekt iedereen voor Sochi, de titel is een leuke bijkomstigheid, je kunt het EK niet vergelijken met de Olympische Spelen."

In de ogen van Ter Mors zijn shorttrack en langebaanschaatsen twee totaal verschillende disciplines. "Je schaatst bij beide sporten, maar dat is het dan ook. Shorttrack is veel meer een spelletje. Je moet weten wanneer je kunt inhalen, welke tactieken je moet toepassen om te winnen. Bij het schaatsen kan je tot het gaatje gaan. Je moet alles geven en volle bak gaan om te winnen. Dat is ook een uitdaging, om jezelf helemaal leeg te rijden."

De mogelijkheid bestaat dat Ter Mors straks ook de ploegenachtervolging nog aan haar olympische programma toe kan voegen. De relay bij het shorttrack heeft echter de prioriteit. "Als ik zou moeten kiezen tussen goud op de ploegenachtervolging bij het schaatsen of brons bij de relay, dan denk ik dat ik voor het laatste ga. Waarom? Omdat het sowieso heel uniek is om een medaille te halen bij het shorttracken. Bij het schaatsen wordt het verwacht. Als er bij de ploegenachtervolging zilver wordt behaald, denkt iedereen: ze hebben maar zilver gehaald. Bij de relay zou het veel meer een stunt zijn als wij een medaille zouden halen."

Bondscoach van de shorttrackers Jeroen Otter ziet Ter Mors als het boegbeeld van de vrouwenploeg die verder bestaat uit Lara van Ruijven, Rianne de Vries en de zusjes Yara en Sanne van Kerkhof. "Zij bepaalt het tempo in de groep", zegt Otter, die net als Ter Mors hoge verwachtingen heeft van de relay. "Daar ligt onze prioriteit, zowel bij de mannen als de vrouwen. Op die discipline hebben we kans op medailles."

Ondanks haar reputatie heeft Ter Mors geen speciale status binnen de ploeg, benadrukt Otter. "Zij is 'one of the girls'. Het grote verschil zal zijn dat ze een paar keer per week extra gaat trainen voor de 1500 meter. En ik zal haar vergezellen. Of dat lastig is om mee om te gaan? Nee hoor, ik zal met haar meegaan naar de trainingen en ik zal haar bij de 1500 meter coachen. Dat is het."