Justitie zal doodstraf eisen tegen Bostonverdachte

Redactie

Justitie in de Verenigde Staten zullen de doodstraf eisen tegen Dzjochar Tsarnajev, de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen op de marathon van Boston vorig jaar. Dat heeft minister van justitie Eric Holder zoals door velen verwacht werd besloten en donderdag aangekondigd.

Bij de dubbele bomaanslag in april vonden drie mensen de dood en raakten meer dan 260 mensen gewond. Volgens de aanklagers hadden Dzjochar en zijn oudere broer Tamerlan snelkookpannen vol explosieven bij de finishlijn van de marathon achtergelaten. Tamerlan kwam later om in een schietpartij met de politie. Dzjochar raakte gewond en kon worden opgepakt. Hij wordt ook verdacht van de moord op een agent.

De broers komen uit Tsjetsjenië en woonden al een jaar of tien in Boston. Dat wordt nu ook tegen Tsarnajev ingebracht. "Dzjochar Tsarnajev werd asiel verleend in de Verenigde Staten; verwierf het burgerschap en genoot de vrijheden van een ingezetene van de Verenigde Staten; en toen verried hij zijn trouw aan de Verenigde Staten door mensen in de Verenigde Staten te doden en verminken", aldus aanklager Carmen Ortiz. De terreurdaad zou zijn ingegeven door de Amerikaanse militaire aanwezigheid in islamitische landen.

Voor zeventien van de dertig aanklachten tegen Tsarnajev (20), waaronder een wegens het gebruik van een 'massavernietigingswapen', kan de verdachte de doodstraf krijgen. Zelf ontkent hij schuldig te zijn. De datum waarop het proces van start moet gaan, moet nog worden vastgesteld.