Duitsers drinken minder bier

Redactie

De Duitse liefde voor bier is opnieuw geslonken. Voor het zevende jaar op rij is de afzet van bierbrouwerijen gedaald. Dat meldde het Duitse Statistische Bondsambt donderdag.

Afgelopen jaar werd slechts 94,6 miljoen hectoliter bier verkocht, wat een daling van twee procent en de laagste stand sinds de Duitse eenwording is. De brouwerijen dachten aanvankelijk dat het tegenvallende Duitse weer de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de afname is geweest. Maar dat is niet genoeg om de langere trend te verklaren. In 2001 werd er nog 108 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. De branche vermoedt dat ook de toenemende vergrijzing een rol speelt. Gepensioneerden drinken minder bier.

Er werd ook minder Duits bier geëxporteerd. Alleen naar landen buiten de Europese Unie nam de uitvoer toe. Ook mixdrankjes van bier met limonade, cola of fruitsap werden minder genuttigd.

De tegenvallende verkoopcijfers zijn niet het enige slechte nieuws voor de bierbrouwerijen. Het Bondskartelambt heeft een aantal bedrijven, waaronder Bitburger, Krombacher, Veltins en Warsteiner, op de vingers getikt voor illegale prijsafspraken. Zij moeten gezamenlijk meer dan honderd miljoen euro aan boetes betalen.