'Investeringsmaatschappijen in voetbal geen ramp'

Maarten (rubbereend)

Investeringsmaatschappijen in het betaald voetbal zijn geen ramp, vindt directeur van de Eredivisie Frank Rutten. Het bedrijf Doyen, dat een deel van de transferrechten van vier spelers van FC Twente kocht, is niet wezenlijk anders dan een investeringsfonds dat ondernemers voor Feyenoord opzetten, zei hij donderdag.

Rutten maakte wel een voorbehoud. Transparantie over de rechten en plichten van de investeerders vindt hij belangrijk. "Als we in kaart hebben wat er precies aan de hand is, weten we of we eventueel op moeten treden."

Ook het megaverlies van 24,5 miljoen euro dat Vitesse maandag bekendmaakte, is niet per se slecht. "Ze hebben veel geïnvesteerd in de jeugdopleiding", weet Rutten. "Bovendien moet een verlies kunnen als het een bewuste keuze is en de club het kan dragen."

Of Vitesse met de Financial Fair Play-regels van de UEFA in de knoei komt, durft Rutten niet te zeggen. "Dat kun je zo niet zeggen. Bepaalde zaken tellen daarvoor niet mee. De club rapporteert die zaken aan de KNVB en die geeft dat door aan de UEFA."